Udgivet i

Ubuntu 17.10

Der i øjeblikket vældigt røre omkring 17.10 og dens ravage med bios på Lenovo forbruger laptops samt enkelte Acer laptops.

Download

Der hersker også nogen forvirring om muligheden for download af 17.10.

Det er stadig muligt at downloade 17.10 såfremt man ved hvor iso-filen befinder sig. På ubuntu.com er der placeret en tekst hvor download linket plejer at være

The download of Ubuntu 17.10 is currently discouraged due to an issue on certain Lenovo laptops. Once fixed this download will be enabled again.

BIOS problemet er ikke nyt

Problemet er uden tvivl alvorligt for de brugere som oplever det. Det er et problem som mange forskellige brugere har oplevet og den eneste fællesnævner er UEFI.

Når det er sagt så kan man ikke udelukkende bebrejde Ubuntu for problemet. Problemet opstår hovedsagelig fordi brugerne ikke ved nok om installation og om de problemer der kan opstå eller svaret på de spørgsmål der opstår undervejs.

Ubuntu har på det seneste brugt at spørge brugeren undervejs om de vil ændre bios indstillinger for secure boot og fastboot. Disse indstillinger er ikke noget man må tage let på. Lad aldrig tredjepart foretage automatiserede ændringer i bios. Sådanne ændringer laves med det bios opsætningsprogram som er leveret med computeren. Adgang til bios kan let lade sig gøre. F-taster for bios adgang.

Når en distribution skal installere med UEFI som opstartsmåde skal der skrives en oplysning til bios om hvilket diskafsnit opstartskoden ligger på og hvad navnet er på mappen den ligger i. Man kan få en ide om kompleksiteten ved at udføre følgende kommando i en terminal

efibootmgr

Dette vil give et output der minder om dette

~ >>> efibootmgr                                             
BootCurrent: 0000
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0000,001A,0001,0002,0016,0015,0003,0004
Boot0000* manjaro
Boot0001* Mabox
Boot0002* ArchLabs
Boot0003* Generic Usb Device
Boot0004* CD/DVD Device
Boot0015* UEFI: IP6 Intel(R) Ethernet Connection I217-LM
Boot0016* UEFI: IP4 Intel(R) Ethernet Connection I217-LM
Boot001A* UEFI OS

Det skal også bemærkes at de computere som er berørt af dette bios problem ikke får ødelagt deres bios i den forstand at computeren ikke kan bruges. Det der sker er at noget af den nødvendige kode for at bios kan gemme nye indstillinger foretaget med biosprogrammet ikke længere virker. Sådanne uheld skyldes oftest at implementeringen af det pågældende biosprogrammel er dårligere end gennemsnittet.

Læg også mærke til at når sådanne problemer af og til dukker op så er det som regel forbruger hardware det opstår ved. I Lenovos tilfælde så hører man aldrig om problemer med Thinkpad Serien – hvorfor – fordi den målrettet erhvervslivet – og erhvervslivet betaler gerne lidt ekstra for at få sikkerhed for kvaliteten.

Ofte får Linux skylden ved at man bebrejder kerne udviklerne for dårlig implementering mens det ofte viser sig at Linux koden i virkeligheden afslører hvor leverandører har sløset med implementeringen af deres bios software.

I den sammenhæng er Lenovo ikke anderledes end alle andre der leverer til forbrugermarkedet – lav pris, lavere pris, laveste pris – er ofte lig med billigere leverandører som er presset så deres implementeringer er dårligere.