Udgivet i

Ubuntu Openbox installation

Grundlæggende koncept

Vindueshåndtering vs. Skrivebordsmiljø

For at forstå hvad Openbox egentlig er er det nødvendigt at kende forskellen på en vindues håndtering og et skrivebordsmiljø.

Vindueshåndtering

En vindues håndtering (Window Manager) er et program der frembringer den ‘boks’ som et program vises i. En vindues håndtering kontrollerer hvordan vinduet fungerer, ser ud og opfører sig. Den bestemmer hvilke dekorationer der bruges og giver dig mulighed for at flytte vinduer, skjule dem, ændre størrelse, minimere og lukke dem. Den kontrollerer hvilke knapper du kan trykke for og hvilke t- astatur genveje du bruge for at få ting til at ske.

Skrivebordsmiljø

Et skrivebordsmiljø omfatter alt. Det indeholder en opgave linje, et systemområde, en login håndtering, flere menuer måske skærmskåner og skrivebordsgenveje. Det indeholder sandsynligvis en filhåndtering, et tekstredigeringsprogram og flere små hjælpeprogrammer.

Kort fortalt

Openbox leverer kun ‘kasserne’ som programmer kører i. Dette er beskedent og denne beskedenhed er også derfor brugere elsker Openbox eller bare vindueshåndteringer generelt. Det giver fuldstændig frihed til at tilpasse systemet og vælge kun de programmer og funktioner du rent faktisk behøver.

Oversigt over installation

Grundlæggede trin

Installer et grundlæggende system

Dette trin installerer kun et grundlæggende funktionelt system uden grafisk brugerflade. På dette fundament vil vi installere Openbox og andre skrivebordskomponenter.

Du kan bruge en hvilken som helst distribution – Arch, Manjaro, Debian og Ubuntu for at nævne nogle få. Denne guide vil bruge Ubuntus netinstallation som kan hentes på [https://ubuntu.com](https://ubuntu.com/download/alternative-downloads) .

Installation af Xorg

Xorg indeholder styrefiler for grafikkort og andre nødvendige programmer for en grafisk brugerflade

Installation af Openbox

Installation af Openbox og andre komponenter som filhåndtering, netværkshåndtering, notifikationer, opgavelinje m.m.

Efter dette trin vil vi have et komplet miljø og du kan springe næste trin over hvis du vil i gang med at finpudse dit system med vinduestema og ikoner.

Installation af programmer

Du vil sikkert ikke være tilfreds med en filhåndtering men vil gerne have nogle programmer der giver dig den daglige funktionalitet. Det kan være internet programmer som browser og email. Det kan også være office programmer som tekstbehandling, regneark og præsentationer. Også multimedie programmer til afspilning af musik og video.

De nævnte programmer i dette trin er ment som eksempler og du skal endelig vælge dine egne. Det er dig der skal bruge det så det vil være helt naturligt at du vælger efter dine preferencer.

Finpudsning af udseende

Der vil komme et tidspunkt hvor din computer bliver til et arbejdsredskab og hvor udseende ikke er det vigtigste længere. Men tilpasningen og finpudsningen vil lære dig meget om hvordan dit system virker og du kan være overbevist om at det vil være en god oplevelse at tilpasse dit system.

Installation

Følgende kommando vil installere de nødvendige pakker for et fungerende Ubuntu system baseret på Openbox. Andre Ubuntu pakker som ikke er relateret direkte til Openbox er bevidst udeladt.

sudo apt-get install xorg openbox suckless-tools obmenu lxappearance terminator lxpanel thunar thunar-volman thunar-archive-plugin thunar-media-tags-plugin humanity-icon-theme gvfs gvfs-backends nitrogen alsa-base alsa-utils numlockx light-locker lightdm wicd lxpolkit xfce4-notifyd

Hvilke funktioner bliver installeret

Xorg

Pakke: xorg

Openbox

Pakker: openbox openbox-themes openbox-xdgmenu suckless-tools obmenu lxappearance

Terminal emulator

Pakker: terminator

Tekst editor

Pakker: geany gksudo

Opgavelinje

Pakke: lxpanel

Filhåndtering

Pakker: thunar thunar-volman thunar-archive-plugin thunar-media-tags-plugin gvfs gvfs-backends

Ikoner

Pakke: humanity-icon-theme

Skrivebordsbaggrund

Pakke: nitrogen

Lyd

Pakker: alsa-base alsa-utils

Ekstra funktioner

  • Pakker: numlockx light-locker lxpolkit xfce4-notifyd
    • numlockx kan aktivere numlock når du logger ind
    • light-locker er til at låse skærmen
    • lxpolkit er en agent for brugergodkendelse
    • xfce4-notifyd er et program der videregiver systemmeddelelser

Netværkshåndtering

Pakke: wicd

Brugerlogin

Pakke: lightdm

Konklusion

Du har nu et fungerende system – og du vil sikkert tilpasse udseendet.