Udgivet i

Hvad må man offentliggøre eller dele på nettet?

Dagens store ting bla.a. på dr.dk er mere end 1.000 unge bliver sigtet for besiddelse af og deling af intime billeder og film af 2 unge på 15 år. Det er ubetinget nedtur at få sådan en sigtelse med posten. Men hvad må man egentlig med billeder som man selv tager eller andre har taget og de kommer i ens besiddelse – digitalt som fysisk?

Uanset karakteren af de billeder eller film materiale man bliver præsenteret for så er reglerne ret simple:

  • Man må ikke dele videoer eller billeder af andre, hvis ikke de tydeligt og frivilligt har givet lov – altså givet samtykke til at dele materialet.
  • Hvis man ikke har fået samtykke, er det ulovligt at dele private informationer eller video og billeder – både intime slags, men også helt almindelige portrætbilleder.
  • Billeder og videoer af personer under 18 år, der har fokus på privatlivets fred, må aldrig deles.
  • Kærestepar, hvor begge er over 15 år, må gerne dele intime billeder og optagelser med hinanden, hvis de har givet lov. Billederne må dog ikke videresendes og skal slettes, når forholdet stopper.
  • Hvis du ikke har samtykke, må du kun offentliggøre “harmløse” oplysninger, billeder og videoer om en anden person. Ifølge Datatilsynet dækker “harmløse” over materiale, som er så uskyldigt, at man normalt ikke vil føle sig trådt over tæerne – det kan fx være et harmløst situationsbillede.
  • Du skal dog fjerne oplysningerne og materialet, hvis personerne, som kan ses eller identificeres ud fra oplysningerne, efterfølgende siger, at de ikke vil have delt eller offentligjort det på nettet – medmindre du kan godtgøre, at du har retten på din side.

Så hold dig langt fra tvivlsomme hjemmesider, chat’s og personer med lav moral.