Udgivet i

Gode grunde for at prøve Linux

Det er risiko frit og gratis at prøve Ubuntu Linux

Hvorfor skal du gøre det?

Det er ikke længe siden vi på version2 læste at Microsofts krav til hardware der skal bruge Windows 10 er blevet strammet op og version2 fortæller at Office 2019 kun er til Windows 10.

CPU

CPU skal understøtte Mode Based Execution Control (MBEC) som er krævet for den virtualiseringsbaserede sikkerhed (VBS) i styresystemet. Det betyder 7. generations cpu fra Intel eller AMD.

TPM

Enhed skal være forsynet med Trusted Platform Module (TPM) version 2 og leve op til kravene fra Trustworthy Computing Group. I praksis er det Intel, AMD, Infineon, STMicroelectronics og Nuvoton.

RAM

Mindst 8 GiB som standard

Firmware

Version 2.4 eller nyere UEFI og Secure Boot aktiveret som standard.

Det er meget godt

Det er bestemt ikke dårligt at Microsoft stiller krav, problemet er at deres monopolstatus har betydet, at de er udsat for konstante angreb på deres software, deres styresystem har ikke altid fungeret lige godt, ligesom deres opdateringsmekanisme skaber udbredte frustrationer for deres brugere.

I praksis betyder det at mange skal købe ny(e) computer for at kunne bruge Windows 10. Det er ikke alle der har økonomi til at købe ny computer blot for at følge med Microsofts krav.

Office

Næste version af Microsoft Office – version 17 – udgives 2019 kan kun anvendes på Windows 10. Mange brugere vil føle sig presset til enten at skifte til Windows 10 eller bruge Cloud versionen Office 365.

Privatliv

Privatliv er vel nærmest ikke eksisterende med Microsofts Windows 10.

Alternativet

Gadget toaster med Linux

Alternativet er Linux som fra begyndelsen er kodet med henblik på sikkerhed, noget Microsoft først er begyndt at implementere siden giganten barslede med Vista. Desværre er der mange Linux baserede IoT(Internet of Things) enheder, hvor sikkerheden ikke er implementeret af producenten.

Android er en specialiseret version af Linux, der driver størstedelen af verdens smartphones. Linux er et system der bogstavelig talt kan køre på en toaster.

Linux har en diversitet af programmer, hvoraf de langt de fleste er OpenSource. Et eksempel er Libre Office. Desuden kan mange almindelige Windows programmer kan bringes til at fungere på Linux ved hjælpe af Wine ligesom mange Windows baserede spil kan fungere.

Konklusion

Linux og Wine kan køre Windows programmer og spil

Aldrig har der været større motivation for at afprøve Linux. Microsofts Officepakke kan genbruges eller du kan skifte til OpenSource og fortsætte med at bruge dit computerudstyr som jo intet fejler – det lever bare ikke op til Microsofts krav til hardwaren.

Flere Linux distributioner indeholder ingen sporingselementer eller det er nemt at deaktivere eller fjerne.

Prøv Linux før du før du fortryder det!